Angst voor afwijzing is nooit fijn. Leer omgaan met afwijzing. Wat is afwijzing precies, welke soorten zijn er en hoe kun je dit voorgoed overwinnen? Dit artikel gaat je helpen om niet meer bang te zijn voor afwijzing. Hoe ga je ermee om en hoe kun je het nare gevoel stoppen? Lees snel verder om te ontdekken hoe.
Wil jij leren omgaan met angst voor afwijzing? Dan kan NLP jou wellicht helpen! Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.
Inhoudsopgave
Wat is feitelijke afwijzing?
Afwijzing. Wat is dat? In principe iemand die zegt dat je niet goed genoeg bent. En wat voor soorten afwijzingen zijn er? Er is feitelijke afwijzing, dus als ik bij 1 + 1 = 3 zeg, dan kan iemand mij afwijzen op het feit dat ik niet kan rekenen. En zelfs dan hoeft het nog niet te betekenen dat ik niet kan rekenen. Misschien is dit de 1e fout van 100 sommen en zijn er 99 wel goed.
Wat we dan kunnen gaan geloven is dat we niet kunnen rekenen, terwijl we voor 99% wel kunnen rekenen. We worden dus afgewezen wat niet fijn is. Misschien had je liever de bevestiging gekregen dat je wel kan rekenen. Wat hier nu gebeurt, is dat we niet meer in onszelf vertrouwen en naar bevestiging gaan zoeken om het vertrouwen terug te winnen.
Kijk eens naar wat de verhouding is. Wat kan ik allemaal wel?
Angst voor afwijzing herkennen
Angst voor afwijzing kun je herkennen aan verschillende gedachtepatronen die je jezelf hebt aangeleerd. Zeker wanneer je uit je comfortzone moet stappen, dan kunnen dit soort gedachtepatronen bij je naar boven komen. Daarnaast kan jouw situatie op dit moment ook aangeven dat je angst hebt om afgewezen te worden.
Ik ben niet goed genoeg
Je bent eenzaam
Dit is niet voor mij weggelegd
Een laag zelfbeeld hebben
Ik heb er geen tijd voor
Weinig zelfvertrouwen
Sociale problemen
Dat durf ik niet
Erg verlegen zijn
Ik zal toch afgewezen worden
Geestelijke en zelfafwijzing
Dan is er nog geestelijke en zelfafwijzing. Wat hier gebeurt, is dat je zelf een invulling gaat geven aan wat een ander misschien bedoeld in negatieve zin. Als je iets hoort, wil dat niet per se zeggen dat deze persoon dat ook zo bedoeld heeft. Misschien is het wel hartstikke positief. Hier heb ik het nog over een invulling geven aan iemand zijn woorden, maar dit kan ook een stukje verder gaan.
Bijvoorbeeld als je iemand op straat boos ziet kijken, lachen, zuchten of de houding van iemand, de energie, de stand van de ogen, de gebaren zonder dat je woorden hoort. Of als je iemand hoort praten dat je dan denkt dat het over jou gaat in negatieve zin.
Waar komt angst voor afwijzing vandaan?
Het kan zijn dat je door het verleden trauma’s hebt opgelopen die tegenwoordig de angst voor afwijzing veroorzaken. Dit kunnen grote of kleine trauma’s zijn.
Wanneer je moeder of vader een keer tegen je heeft gezegd dat je iets niet goed kunt, terwijl je al jouw energie en tijd daarin hebt gestoken, dan kunnen jouw hersenen tegenwoordig nog steeds onbewust verbinding leggen met dat moment. Vanaf kleins af aan begin je afwijzing te ontlopen.
Als voorbeeld. Je hebt een mooie kleurplaat gemaakt op school en je geeft deze aan je ouders. Wanneer er dan wordt geroepen dat je de volgende keer wel binnen de lijntjes moet kleuren, dan ga je als klein kind denken dat je niet goed genoeg bent.
Je zult misschien nog een paar keer durven te tekenen, maar als dit zich herhaalt, dan kun je jezelf voorstellen dat het kind niet meer gaat tekenen, omdat het bang is geworden voor de reactie van anderen. Dit kan later een grote invloed hebben op de angst voor afwijzing. Zeker wanneer een persoon iets vervelends tegen je zegt waar je het meeste van houdt.
Waarom zijn we bang voor afwijzing?
De angst voor afwijzing komt voort uit gebeurtenissen uit het verleden en uit dat we aardig gevonden willen worden. Ook al doen we zo ons best, er zullen altijd mensen zijn die op je neerkijken om zichzelf beter te voelen. Wees niet bang voor afwijzing. Zie het juist als iets waardoor je jezelf persoonlijk kunt gaan ontwikkelen.
Bij afwijzing word je in principe afgekeurd voor iets wat je hebt gedaan of op jouw kennis en kunnen. We zijn bang voor afwijzing omdat het niet fijn is om iets niet goed te doen. Wanneer je onterecht afgewezen wordt, dan kan de angst verergeren. Zeker als je een beetje onzeker over jezelf bent.
Daarnaast kunnen verschillende gebeurtenissen uit je verleden belemmerende overtuigingen hebben veroorzaakt. Wanneer iets één keer is gebeurd, dan wil dat niet zeggen dat dat altijd zo hoeft te zijn. Als voorbeeld. Stel je hebt een relatie gehad voor enkele weken. Alles leek geweldig, maar uiteindelijk word je afgewezen.
Jouw hersenen kunnen dan een overtuiging aannemen dat niemand in een relatie te vertrouwen is. Dit is natuurlijk niet waar. Wees jezelf ervan bewust dat het niet overal hetzelfde zal zijn.
Wat doet afwijzing met een mens?
Bij sommigen kan afwijzing een grote impact maken. Het schaadt je zelfvertrouwen en de angst wordt steeds groter om nieuwe dingen te gaan doen. Het kan zo zijn dat je bij afwijzing gaat denken dat je niet goed genoeg bent. Elke keer als je dan uit je comfortzone moet stappen, dan komt deze angst voor afwijzing weer naar boven omdat je jezelf niet goed genoeg vindt.
Bij anderen gebeurt er misschien vrijwel niets of ze stappen er gelijk weer overheen. Dit heeft alles te maken met jouw zelfvertrouwen. Weet jij dat je wél goed genoeg bent? Dan zal afwijzing niet zo veel met je doen. Het gaat het ene oor in en het andere weer uit. Werk aan je zelfliefde en zelfvertrouwen.
Leer omgaan met afwijzing
Weet dat afwijzing terecht of onterecht kan zijn. Wanneer iemand je terecht afwijst omdat je een fout hebt gemaakt, ga er dan niet bij neerzitten, maar wees juist dankbaar dat iemand aangeeft dat je jezelf kunt verbeteren. Fouten zijn er om van te leren.
Als iemand jou onterecht afwijst, weet dan dat dit vaak met de onzekerheid van een ander te maken heeft. Misschien willen ze zichzelf boven jou plaatsen om een beter gevoel te krijgen.
Hoe ga je om met afwijzing in de liefde?
Afwijzing in de liefde is nooit prettig. Zeker niet wanneer je vlinders in je buik hebt. Wanneer je wordt afgewezen in de liefde, wees dan niet treurig. Besef jezelf dat jullie te ver uit elkaar staan om een relatie aan te gaan. Op de langere termijn zal deze relatie alsnog breken.
Het kan ook met de angsten en onzekerheden van degene te maken hebben die je afwijst. Misschien is deze persoon nog niet klaar voor een relatie. Gun jezelf en de ander dan de tijd. Wees daarnaast niet afhankelijk van een vriend of vriendin. Liefde vind je in jezelf. Een relatie is een aanvulling en geen invulling om jezelf beter te voelen.
Hoe ga je om met zelfafwijzing?
We hebben het niet altijd in de gaten, maar wij mensen wijzen onszelf continu af. Zeker wanneer we lekker comfortabel in de comfortzone blijven zitten. Als er dan een nieuwe kans op je pad komt, dan denk je automatisch al bij jezelf van: dit is niet voor mij weggelegd, ik zal toch afgewezen worden of hier ben ik niet goed genoeg voor.
Leer omgaan met zelfafwijzing door vaker uit je comfortzone te gaan en door bewustzijn te creëren over jouw gedachtepatronen. Dit draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en groei. Werk daarnaast aan zelfliefde.
10 tips die angst voor afwijzing stoppen
Hieronder volgen 10 tips die je kunnen helpen bij alle soorten vormen van afwijzing. Denk hierbij aan afwijzing door anderen, zelfafwijzing en in de liefde. Het begint bij het bewust worden en herkennen van de angst. Vervolgens kun je oplossingsgericht gaan denken en handelen.
1. Wees niet bang, maar zoek het op
Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zoek juist de situaties op waar je bang bent om afgewezen te worden. Je kunt jezelf keer op keer trainen. Oefening baart kunst.
Hoe vaker je in ongemakkelijke situaties beland, hoe makkelijker je op een gegeven moment om kunt gaan met jouw angst voor afwijzing. Uiteindelijk kan het zelfs verdwijnen. Je zult wel altijd wat positieve stress ervaren, maar dit houd je juist scherp en alert.
2. Koppel afwijzing niet aan jouw ZIJN
Wanneer je wordt afgewezen op iets wat je hebt gedaan, koppel dit dan niet aan de persoon wie je bent. Misschien heb je een fout gemaakt. Je wordt dan afgewezen op jouw prestatie. Onthoudt altijd dat je niet afgewezen wordt op de persoon wie je bent. Wat je doet, heeft niets te maken met jouw ZIJN.
3. Wees bewust van belemmerende overtuigingen
Wees jezelf bewust van de belemmerende overtuigingen die bij jezelf opkomen. Onbewust handelen we naar onze gedachtepatronen. Wat kan helpen is om een dagboek bij te houden. Hierin kun je al jouw dagelijkse gedachtes en emoties in opschrijven. Schrijven zorgt ervoor dat je meer bewustzijn kunt gaan creëren over hoe je tegen bepaalde situaties aankijkt.
4. Stop met oordelen over anderen
Waarom oordelen over anderen? Ten eerste creëer je op deze manier geen goede relaties met andere mensen. Je schaadt het vertrouwen hierdoor bij anderen. Ten tweede betekent dit dat je in the box aan het denken bent en jezelf enorm belemmerd om persoonlijk te kunnen groeien en om successen te behalen.
Je zegt hier in principe mee dat hoe jij denkt dat dat ook waar is. Hierdoor zal de angst om te falen alleen maar erger worden, want je zult merken dat niet iedereen mee kan gaan in hoe jij denkt. Ieder mens kijkt namelijk op zijn eigen manier naar zaken en dit zal nooit identiek zijn aan jouw gedachtepatronen. Je beschadigt hiermee je eigen zelfbeeld.
5. Neem jouw angst wel serieus
Het heeft geen zin om jouw emoties weg te drukken. Leer omgaan met emoties en de angst voor afwijzing. Sta stil bij je angsten. Ga dit onderzoeken en zorg ervoor dat je uiteindelijk je angst kunt overwinnen. Neem het serieus, want dit zal je helpen om ervan af te komen.
6. Stop met perfectionisme
Wanneer je perfectionistisch bent, dan kan het zo zijn dat je bang bent om fouten te maken. Er zit een verschil tussen nauwkeurig zijn en perfectionistisch zijn. Natuurlijk dien je wel goed werk te leveren, maar goed is goed. Wees niet bang voor afwijzing op hetgeen dat je hebt gedaan. Leer met feedback omgaan en vertrouw in jouw eigen kennis en kunnen.
7. Zet je masker af
Misschien heb je jezelf wel zo gevormd naar de buitenwereld toe om afwijzing te voorkomen. Hierdoor sta je buiten jezelf en je past je continu aan anderen aan. Zet je masker af die je op hebt en zorg ervoor dat je kunt zijn wie je diep van binnen bent.
Wanneer iemand je afwijst op jouw ZIJN, dan zegt dat eerder iets over zijn of haar onzekerheid. Verberg jezelf niet. Laat jezelf zien en omring jezelf met de juiste mensen.
8. Kijk naar de feiten
Wanneer er een angst voor afwijzing bij je opkomt. Vraag jezelf dan af of het ook waar is wat je denkt. Hang niet vast in verschillende doemscenario’s. Kijk naar de feiten. Laat jezelf niet belemmeren door de gedachtes die bij je opkomen. Omarm je emoties en laat ze vrij stromen.
9. Werk aan jouw zelfvertrouwen
Wanneer je niet genoeg zelfvertrouwen hebt, dan ben je continu aan jezelf aan het twijfelen. De angst voor afwijzing wordt steeds erger, omdat je bevestiging van de buitenwereld nodig hebt om jezelf goed te voelen. Werk aan zelfliefde en aan jouw zelfbeeld. Wees niet te streng voor jezelf.
Omarm het gevoel van onzekerheid, maar zet wel de eerste stappen om aan jouw zelfvertrouwen te werken. Een cursus zelfvertrouwen kan je helpen om de angst voor afwijzing te overwinnen. Wanneer je weet dat je goed genoeg bent, dan zal de angst voor afwijzing afnemen.
10. Blijf jezelf persoonlijk ontwikkelen
Door jezelf te blijven ontwikkelen zul je uiteindelijk ook groeien als persoon. Dit kun je doen door boeken te lezen, door naar podcasts te luisteren, door naar webinars en seminars te gaan of door verschillende online persoonlijke ontwikkeling cursussen te volgen.
Wil jij leren omgaan met angst voor afwijzing? Dan kan NLP jou wellicht helpen! Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Meer artikelen & pagina’s over zelfvertrouwen:
Comments