top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

OPEN VRAGEN STELLEN EN DOORVRAGEN? GESPREKSTECHNIEKEN OEFENEN



Welkom! In dit artikel leren we je om op de juiste manier open vragen stellen en doorvragen. Het kan soms lastig zijn om het gesprek gaande te houden of om je gesprekspartner aan het denken te zetten over een bepaald onderwerp.


Open vragen helpen hierbij, doordat ze de ander aanzetten tot nadenken en omdat ze het gesprek levendiger maken.


Wil jij je effectiever leren communiceren naar anderen en naar jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.




Inhoudsopgave



 

Oefening voor open vragen stellen

Een open vraag is een vraag die niet gemakkelijk met een “ja” of “nee” te beantwoorden is. Het is een vraag die uitnodigt tot een diepgaande discussie. Een open vraag kan soms moeilijk te stellen zijn, maar het is de moeite waard om de perfecte vraag te vinden.


Wanneer je een open vraag stelt, probeer dan de volgende tips in gedachten te houden:


  1. Wees nieuwsgierig: Open vragen zijn een uitnodiging tot nieuwsgierigheid. Stel dus niet alleen vragen waarvan je al weet wat het antwoord zal zijn. Doe echt je best om iets te leren van het antwoord.

  2. Wees specifiek: Vragen die algemeen zijn, kunnen moeilijk te beantwoorden zijn. Wees dus specifiek wanneer je een open vraag stelt. Maak je vraag zo duidelijk mogelijk zodat je een goed antwoord krijgt.

  3. Wees niet bang om te experimenteren: Open vragen zijn een kans om te experimenteren. Wees niet bang om vragen te stellen die anderen niet verwachten. Je zult versteld staan van de antwoorden die je krijgt.

  4. Wees geduldig: Wanneer je een open vraag stelt, moet je geduldig zijn. Soms kunnen mensen tijd nodig hebben om na te denken over het antwoord. Wacht rustig af en laat de ander de tijd die hij of zij nodig heeft gebruiken.

  5. Luister aandachtig: Open vragen zijn een kans om echt te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Probeer echt aandachtig te luisteren naar het antwoord. Je zult versteld staan van wat je allemaal kunt leren.

Open vragen stellen is een kunst. Het is niet altijd makkelijk, maar het is wel de moeite waard. Wanneer je een open vraag stelt, probeer dan de bovenstaande tips in gedachten te houden.

Waarom open vragen stellen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten open vragen zijn. Sommige open vragen zijn bedoeld om te achterhalen wat iemand denkt, voelt of ervaart.

Andere open vragen zijn bedoeld om te achterhalen wat iemand weet. Het is belangrijk om de juiste soort open vraag te stellen, afhankelijk van het doel van het gesprek.


Een manier om erachter te komen wat iemand denkt, voelt of ervaart, is door een vraag te stellen die begint met ‘waarom’. Bijvoorbeeld: ‘Waarom denk je dat dit belangrijk is?’ Dit soort vragen kan helpen om dieper inzicht te krijgen in iemands motieven of gedachten.


Een manier om erachter te komen wat iemand weet, is door een vraag te stellen die begint met ‘hoe’. Bijvoorbeeld: ‘Hoe weet je dat dit belangrijk is?’ Dit soort vragen kan helpen om helderheid te krijgen over iemands kennis en ervaring.


Open vragen stellen en doorvragen

In een gesprek is het stellen van open vragen en het doorvragen op antwoorden een belangrijke manier om informatie te vergaren. Het is echter ook belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen met doorvragen, om het gesprek niet ongemakkelijk te maken.


Als je wilt doorvragen, dan is het belangrijk om de vragen rustig te stellen en om aandachtig te luisteren naar de antwoorden.


Soms is het beter om te stoppen met doorvragen en het gesprek verder te laten gaan, in plaats van het gesprek ongemakkelijk te maken.


Het stellen van open vragen en het doorvragen ervan is een belangrijke manier om informatie te vergen. Soms kan het overkomen alsof je iemand aanvalt als je vragen te snel achter elkaar stelt.


Door de vragen rustig te stellen, kun je ervoor zorgen dat het gesprek vriendelijk blijft en dat de andere persoon zich niet bedreigd voelt.


Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet alleen maar vragen stelt. Luister ook echt naar wat de andere persoon zegt. Door aandachtig te luisteren, kun je beter inschatten wanneer je moet doorvragen en wanneer je moet stoppen.


Als je merkt dat de andere persoon aan het einde van zijn of haar latijn is, dan is het tijd om te stoppen met doorvragen.


Het is belangrijk om het gesprek niet ongemakkelijk te maken of de andere persoon het gevoel te geven dat hij of zij onder druk gezet wordt.


Door te stoppen met doorvragen wanneer de andere persoon aan het einde van zijn of haar latijn is, kun je ervoor zorgen dat het gesprek vriendelijk blijft en dat je de informatie krijgt die je nodig hebt.


Gesprekstechnieken voor open vragen stellen

Gesprekstechnieken open vragen stellen

In een gesprek moet je natuurlijk niet alleen vragen stellen, maar ook luisteren naar het antwoord. Toch is het soms lastig om de juiste vragen te stellen.


Hoe weet je nou welke vragen je moet stellen om het gesprek interessant te houden en tegelijkertijd te komen tot de kern van de zaak? Wij geven je 7 gesprekstechnieken die je kunt gebruiken bij het stellen van open vragen.


1. Doe voorkennis op


Als je een gesprek wilt voeren over een bepaald onderwerp, dan is het natuurlijk belangrijk dat je er voorkennis over hebt. Doe dus altijd een klein beetje research voordat je het gesprek aangaat.


Op die manier weet je exact waarover je het gaat hebben en kun je ook beter inspelen op de antwoorden die je krijgt.


2. Stel vragen die niet met ja of nee te beantwoorden zijn


Ja/Nee-vragen zijn niet de beste vragen om te stellen in een gesprek. Ze zijn oninteressant en geven vaak weinig informatie.


Stel in plaats daarvan vragen die niet met ja of nee te beantwoorden zijn, zoals ‘Hoe voel je je?’ of ‘Vertel eens wat meer over…’. Op die manier kom je meer te weten over de ander en kun je ook beter inspelen op de antwoorden die je krijgt.


3. Wees nieuwsgierig


Naast dat je voorkennis moet hebben over het onderwerp, is het ook belangrijk dat je nieuwsgierig bent. Als je niet nieuwsgierig bent, dan komt het gesprek snel vervelend over en zal de ander ook snel afhaken.


Wees dus nieuwsgierig en vraag door als er iets is wat je niet begrijpt. Op die manier kun je het gesprek interessant houden en kom je ook meer te weten.


4. Wees open en eerlijk

Om een goed gesprek te kunnen voeren, is het belangrijk dat je open en eerlijk bent. Vertel dus eerlijk wat je denkt en voelt en wees niet bang om je mening te geven. Op die manier kun je een echt gesprek voeren en komen jullie ook sneller tot de kern van de zaak.


5. Wees respectvol


Respect is heel belangrijk in een gesprek. Wees dus respectvol naar de ander en luister goed naar wat hij of zij te zeggen heeft. Op die manier kun je een echt goed gesprek voeren en kom je ook sneller tot de kern van de zaak.


6. Wees actief


Betrek de ander ook echt bij het gesprek door actief te luisteren en vragen te stellen. Op die manier voelt de ander zich ook echt betrokken bij het gesprek en kun je ook beter inspelen op de antwoorden die je krijgt.


7. Wees flexibel


Wees flexibel in het gesprek en pas je in op de ander. Als de ander snel afhaakt of niet echt meedoet, dan pas je het tempo van het gesprek aan. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het gesprek interessant blijft en kom je ook sneller tot de kern van de zaak.


Open vragen stellen voorbeelden

Bij het stellen van open vragen is het belangrijk dat je niet meteen met een oordeel komt. Op die manier blijft de ander namelijk openstaan voor het gesprek en zal deze er ook eerder toe bereid zijn om zijn of haar eigen mening te geven.


Open vragen zijn dus een goede manier om het gesprek gaande te houden en de ander uit te nodigen om zijn of haar mening te geven. Hieronder vind je 15 open vragen stellen voorbeelden.


  1. Wat vind je ervan?

  2. Wat bedoel je daarmee?

  3. Wat is de reden?

  4. Hoe zie je dit?

  5. Wat is je mening?

  6. Wat denk je dat dit betekent?

  7. Wat is je reactie op hierop?

  8. Hoe voel je je hierbij?

  9. Wat zou je hieraan toe willen voegen?

  10. Wat is je standpunt?

  11. Wat vind je van mijn standpunt?

  12. Wat zijn je bedenkingen hierbij?

  13. Wat is je voorstel?

  14. Wat vind je ervan als we dit doen?

  15. Is er nog iets wat je wilt toevoegen?


We hopen dat je met deze open vragen voorbeelden wat inspiratie hebt opgedaan. Bedenk wel dat het stellen van open vragen niet altijd makkelijk is en dat het vooral gaat om de intentie die je erachter hebt.


Als je namelijk met een open mindset naar een gesprek toegaat, dan zullen open vragen je vanzelf wel invallen. Succes!


Wil jij je effectiever leren communiceren naar anderen en naar jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.




 



Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer over communicatie:


14 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page