Afwijzing. Wat is dat? In principe iemand die zegt dat je niet goed genoeg bent. En wat voor soorten afwijzingen zijn er?
Er is feitelijke afwijzing, dus als ik bij 1 + 1 = 3 zeg, dan kan iemand mij afwijzen op het feit dat ik niet kan rekenen.
En zelfs dan hoeft het nog niet te betekenen dat ik niet kan rekenen. Misschien is dit de 1e fout van 100 sommen en zijn er 99 wel goed.
Wat we dan kunnen gaan geloven is dat we niet kunnen rekenen, terwijl we voor 99% wel kunnen rekenen.
We worden dus afgewezen wat niet fijn is. Misschien had je liever de bevestiging gekregen dat je wel kan rekenen. Wat hier nu gebeurt, is dat we niet meer in onszelf vertrouwen en naar bevestiging gaan zoeken om het vertrouwen terug te winnen.
Kijk eens naar wat de verhouding is. Wat kan ik allemaal wel?
Dan is er nog geestelijke en zelfafwijzing. Wat hier gebeurt, is dat je zelf een invulling gaat geven aan wat een ander misschien bedoeld in negatieve zin. Als je iets hoort, wil dat niet per se zeggen dat deze persoon dat ook zo bedoeld heeft. Misschien is het wel hartstikke positief.
Hier heb ik het nog over een invulling geven aan iemand zijn woorden, maar dit kan ook een stukje verder gaan.
Bijvoorbeeld als je iemand op straat boos ziet kijken, lachen, zuchten of de houding van iemand, de energie, de stand van de ogen, de gebaren zonder dat je woorden hoort. Of als je iemand hoort praten dat je dan denkt dat het over jou gaat in negatieve zin.
Comments